Hoppa till innehåll

Inför kattungeköp

Innan du bestämmer dig för en britt är det bra att gå in och läsa om rasen och dess egenskaper. Britten är en väldigt populär kattras med ett lugnt och mjukt sätt. Den passar väldigt bra som ren innekatt.

Ett brittiskt korthår fäller en del och ett brittiskt långhår kräver regelbunden pälsvård. Ta gärna kontakt med en eller flera uppfödare och berätta om dig själv, så uppfödaren får en bild av dig och din ev familj. Besök också gärna uppfödaren om inte avståndet är för stort. Där får du en möjlighet att träffa mamma katt och se den miljö din tilltänkta katt växer upp i. Det kan vara väntetid hos uppfödaren så det är bra att vara ute i god tid. Fråga vilka hälsotester katteriet genomför. Viktiga hälsotester för avelskatter är HCM och PKD. Som uppfödare behövs även tillstånd från Länstyrelsen för att bedriva katteri om det föds upp fler än två kullar per år. Detta är något som brukar stå på uppfödares hemsida, om de har en sådan.

Viktigt att tänka på är att en katt kan bli uppåt 16-20 år gammal och att köpet därför tänks igenom ordentligt. Att ha katt är att ha kostnader såsom foder och tillbehör. Katten behöver också vara försäkrad. Inget försäkringsbolag betalar hela kostnader vid veterinärbesök så sådana kostnader tillkommer. Oavsett hur välskött katteriet är, så kan en katt bli sjuk.

Din katt skall vid köp vara minst 12 veckor gammal. Den skall vara vaccinerad 2 ggr, chipmärkt och veterinärbesiktad ( intyget får ej vara äldre än 7 dagar gammalt vid flytt). Med katten skall även stamtavla medfölja. Ibland annonseras det, t.ex. på Blocket, om brittiska kattungar till salu som saknar stamtavla. Ett brittiskt korthår och ett brittiskt långhår är raskatter och raskatter har alltidstamtavla. Finns inte stamtavla räknas katten som huskatt, oavsett vilka föräldrar katten har eller vad säljaren påstår! Stamtavlan säger mkt om kattens bakgrund.

En annan viktig sak att tänka på är hur du kan lösa det på bästa sätt för katten, om du tex skall resa bort eller blir sjuk. I Djurskyddslagen 1 kap § 16 – 18 står bl.a. att

  • Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
  • Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
  • Hundar och katter ska dagligen ges foder.

Katten mår inte bra av att vara ensam allför långa stunder på dagarna. Arbetar man heltid och ingen är hemma under hela dagen, så är en bra lösning att skaffa en kompis alt. köpa två kattungar samtidigt så de har sällskap av varandra.

Som du ser är det mycket att tänka på. Att stressa fram ett köp av ett djur medför risker, så tänk noggrant igenom vad det innebär för dig och din familj.

Du behöver innan katten kommer hem göra inköp och förbereda för den nya lilla familjemedlemmen.

Du behöver kattsäkra hemmet från giftiga växter och lösa elkablar.

(Om giftiga växter och annat som är giftigt för katter kan du läsa på Brittringens medlemssidor, om du är medlem).

Du behöver införskaffa:

  • klösträd
  • leksaker som bollar och kattspön
  • En transportbur, gärna modell större, då britten är en stor ras. Den behöver också vara lätt att rengöra och helst ha hållare för bilbälte.
  • Mat och vattenskålar i metall, glas, porslin eller keramik. Inte plast.
  • Katttoalett och kattströ. Fråga gärna din uppfödare vad katten är van vid.
  • Foder: Till en början är det bra att använda fodret din kattunge är van vid. Vill man byta foder bör det ske långsamt och lite i taget för att slippa dåliga magar.
  • Försäkring: Katten skall vara försäkrad inför köpet och ofta kan man ”ta över” försäkringen från uppfödaren. När man tecknar en försäkring är det viktigt att läsa igenom villkoren noggrant, särskilt ”det finstilta”, och inte bara fokusera på premiekostnaden.

Vid hämtning av din katt skall kattmamman finnas i uppfödarens hem om du inte gjort ett besök hos uppfödaren tidigare och sett mamman med sina ungar.

Medtag en transportbur då en katt aldrig ska vara lös i bilen även om den klagar högljutt under resan till det nya hemmet.

Ni skall gå igenom veterinär- och vaccinationsintyg.  Veterinärintyget får inte vara äldre än 7 dagar. Det skall också finnas ett köpeavtal som du noggrant bör läsa igenom. Undrar du över något i avtalet så fråga! Båda undertecknar och får varsitt ex.

Kontrollera med uppfödaren hur kattungen registreras i ditt namn. Det kan vara lite olika beroende på vilken klubb uppfödaren tillhör dvs. om klubben tillhör Fife, WCF eller är IDP (independent). Kattens chipnummer måste alltså registreras någonstans, i Sverige hos Sverak eller hos SKK, med rätt ägare. Annars är chipmärkningen bortkastad, då kattens ägare inte kan spåras om den skulle komma bort. Detta är mycket viktigt!

Till sist: Om du inte träffat vare sig kattunge eller uppfödare i hemmet/katteriet och det visar sig att du tycker att något ser ut/känns eller verkar fel, backa köpet. Det kan t.ex. vara att kattungen inte ser riktigt frisk ut, haltar, det är bristande hygien hos uppfödaren eller något annat. De här är inte särskilt vanligt men händer.

På medlemssidorna, kan du som är medlem läsa mer om hur du bäst tar emot din nya kattunge.