Hoppa till innehåll

Britten är en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är medium – stor och utvecklas långsamt. Den är färdigutvecklad först vid ca 3-4 års ålder. Brittens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

Först syns ett runt och brett huvud med de karaktäristiska kindpåsarna hos hanarna, som ger det nallebjörnsliknande utseendet, sedan små – medium, lätt rundade öron som sitter brett isär. Kroppen är knubbig med korta och kraftiga ben vilka avslutas med fasta och runda tassar. Brittens svans är kort och tjock med rundad svanstipp.

Hos de flesta färgvarianterna ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgad. Till undantagen hör de silver- och goldenfärgade britterna som ska ha gröna ögon och colourpointbritterna, de ”siamesmaskade” med sina blå ögon.

Brittiskt korthår: Den korta, täta och plyschliknande pälsen får inte vara för mjuk och finns i ett stort antal färgvarianter. De kan vara enfärgade, vitfläckiga eller mönstrade. De olika mönstren är tigré, tabby  eller spotted. Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade. Colourpointbritter är godkända i olika maskfärger.

Brittiskt långhår: Samma standard som brittiskt korthår med undantag av pälslängden, som hos brittiskt långhår ska vara semilång.

Britten är en social, tillgiven och lättskött familjekatt. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar.

British long & shorthair standard FIFÉ

British shorthair standard WCF
British longhair standard WCF